Zonnepanelen op je huis: hoe zit het met de subsidies?

Denk je dat je te laat bent met investeren in zonnepanelen? De landelijke subsidies zijn dan afgeschaft, maar er is nog van alles mogelijk. Leer meer over zonnepanelen subsidies op Zonduurzaam.nl. Maar neem vooral ook dit artikel even door. De prijs van zonnepanelen is flink omlaag gegaan. Daarnaast kan je nog altijd op bepaalde manieren hulp krijgen, bijvoorbeeld van de lokale overheid. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk. Zo kan je de zonnepanelen snel terugverdienen.

BTW op je aankoop terugkrijgen

Er is dan geen landelijke subsidie voor het investeren in zonnepanelen meer, maar er zijn wel andere mogelijkheden. Zo kan je via de overheid nog altijd het volledige BTW-bedrag terugvorderen. Dat doe je door je bij de belastingdienst aan te melden als ondernemer. Dit kan je gewoon simpelweg online doen. Daardoor kan je dus al snel 21 % van de aankoopprijs terugkrijgen. Wanneer je even snel rekent, pak je op die manier dus al snel een paar honderd euro op je aankoop terug. Dit is natuurlijk altijd aantrekkelijk.

De juiste kwaliteit kiezen

Los van de subsidies is het natuurlijk ook gewoon goed om zonnepanelen te kiezen van goede kwaliteit. Die hebben een goede levensduur en de opbrengst is hoog. Daar zijn in vijf jaar tijd grote sprongen in gemaakt. Door te kiezen voor de zonnepanelen van hoge kwaliteit, kan je veel langer ervan genieten en is de investering ook beter terug te verdienen. Zeker wanneer de kosten voor energie gaan oplopen wordt jouw voordeel steeds groter.

Leningen van de gemeenten

Het is best goed mogelijk dat je lokaal nog wel hulp kan krijgen bij de investering in zonnepanelen. Gemeenten geven bijvoorbeeld groene leningen. Zoek dan wel goed uit of dat ook bij jouw gemeente zo is. Het is bovendien zo dat er maar een beperkt aantal leningen per jaar verstrekt mag worden. Wanneer je hiervan wilt profiteren moet je alles dus wel regelen. Er zijn ook landelijke duurzaamheidsfondsen die je kunnen helpen met leningen. Dit is ook een optie. Pas vooral op met rente op de leningen.

Subsidies op lokaal niveau

Er zijn ook gemeenten die subsidies verstrekken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het stimuleren van groepsaankopen. Er zijn ook de nodige andere lokale subsidies. Kijk dus altijd goed naar wat jouw gemeente te bieden heeft. Dit kan je over het algemeen gewoon terugvinden op de website van de gemeente waar je woont.