Waterontharder – de drie mogelijkheden
Afhankelijk van de streek waar je woont, kun je hard water tappen. Dat ziet er natuurlijk uit als gewoon water: vloeiend tot en met. Het ‘harde’ staat voor het forse gehalte van kalk en magnesium dat in het water kan zitten. Met een waterontharder kun je dat harde water zachter maken. An sich prima, maar niet omdat het schadelijk zou zijn voor je lichaam. Want hard water drinken is niet verkeerd. Je lichaam heeft namelijk baat bij de inname van een beetje kalk. Wel heeft zacht water een aantal onmiskenbare voordelen boven zacht water. Bijvoorbeeld:
• Je huid kan zacht water beter aan
• Zacht water leidt tot minder schoonmaakwerk (want: minder aanslag van kalk)
• Bevordert de levensduur van je witgoed (wasmachine, vaatwasser, e.d.)
• Er is minder wasverzachter nodig bij het wassen
• Met zacht water kun je mooi streepvrij je ramen lappen
De waterontharder werkt met kunsthars
Een ander woord voor waterontharder is waterontkalker. Ze betekenen hetzelfde. Een waterontkalker is een apparaat dat je op de waterleiding monteert, liefst op een goede plek in huis. Het apparaat neemt hard water op, verzacht het dan en laat het verder je leidingwerk in gaan. In de ontharder vindt dus een transformatie plaats. Hard water wordt zacht water. Bijvoorbeeld door het harde water door hoogwaardig kunsthars te laten lopen. Het hars houdt de kalkdeeltjes vast zodat je water verzacht.
Aankoopkosten versus onderhoudskosten
Wil je hard water zacht maken? Dan sta je eerst voor de keuze om een mechanische of een elektrische waterontkalker aan te schaffen. De elektrische variant is goedkoper dan de mechanische. Bij gebruik echter gaan de kosten van de elektrische wel hoger uitvallen dan die van de mechanische. Een elektrische ontharder is namelijk gevoelig voor storingen. Die voorkom je door periodieke controle; en dat kost geld. Vooral de printplaten zijn een zorgenkindje. Alles bij elkaar opgeteld is een mechanische waterontharder goedkoper dan een elektrische. Met als extra voordeel dat je de mechanische variant ook kunt monteren op plekken waar je geen stroom hebt lopen. Want de mechanische hoeft niet aan het stopcontact.
Geen waterafvoer mogelijk bij je waterontharder?
Of je nu een elektrische of een mechanische ontharder kiest, ze hebben beide een speciaal soort onthardingszout nodig. En een afvoer om het zoute water weg te laten stromen. Geen afvoer in de buurt? En is de aanleg van zo’n afvoer wel heel duur? Dan kun je terugvallen op een CO2 waterontkalker. Die werkt op koolzuurgas en maakt je leidingwater zuur zodat de kalk oplost.
Voor een dubbeltje op de eerste rij?
Aankoop van een mechanische waterontkalker gaat het meest kosten. Reken op circa 1.700 euro. De elektrische is zo’n 100 euro goedkoper. Best wel een investering en als je oog dan valt op een magnetische waterontharder, dan is het aankoopprijsje van ca. 150 euro wel heel aanlokkelijk. Let wel: de magnetische variant functioneert heel anders. Die werkt via een magneet die om de leiding heen zit. Door de magneet zou kalk met het magnesium in het water worden gekoppeld. Of dit echt goed werkt, valt nog steeds te betwisten. De kalk in het water slaat inderdaad minder snel neer maar blijft natuurlijk wel in het water aanwezig.