Wat voor soorten isolatiemateriaal is er allemaal?

Isolatiemateriaal. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wist je ook dat er verschillende soorten isolatiemateriaal is en dat het allemaal ook een beetje een andere werking heeft? Hieronder zetten wij er een paar op een rijtje voor jou.

Warmte-isolatie

Dit is vooral voor de woning uiteraard. Want een goed geïsoleerd huis geeft automatisch ook meer wooncomfort. En dat is wat je wilt. In de winter een lekker warm huisje maar in de zomer ook een huis dat op temperatuur kan blijven en waar je binnen eventueel kan afkoelen wanneer het buiten te warm wordt. Er zijn tientallen verschillende soorten warmte-isolatiematerialen. Elk van deze isolatiematerialen hebben een RD waarden, deze kan je vinden op de verpakking; de RD waarden geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal is en dus een bepaalde dikte thermisch isoleert. Hoe hoger deze RD waarde is hoe beter de thermische isolatie van het materiaal.

Buiten deze RD waarde, heb je ook de RC waarde; RC staat voor resistance construction, ook wel de thermische weerstand van de constructiedelen. Bij deze waarden worden vooral spouwmuren, combinatievloeren of dubbel glas aangegeven. Hoe hoger dit getal, hoe beter jouw huis geïsoleerd is. 

Maar na deze leuke kleine lesmomentjes, komen we aan bij de verschillende soorten warmte-isolatie materialen. Want ja, er zijn meer verschillende zoals we al eerder zeiden. Zo heb je bijvoorbeeld glaswol isolatiemateriaal, PIR-platen, steenwol, buisisolatie, bouwschuim, polystyreen, noppenfolie en acrylplaten. Dat is een kleine greep uit de verschillende warmte-isolatie materialen.

Geluidsisolatie

Buiten warmte-isolatie zijn er ook verschillende geluid isolatiematerialen te vinden die je kan gebruiken om het wooncomfort in jouw huis beter te maken. Gehorige huizen kunnen als vervelend ervaren worden maar ze kunnen ook voor de nodige stress en irritaties zorgen. En dat willen we uiteraard niet. Met een paar simpele ingrepen bij jouw huis beperk je geluidsoverlast. Verschillende warmte-isolatie materialen zorgen ook gelijk voor geluidsreductie, maar door ook te werken met geluiddempende materialen beperk je geluidsproblemen helemaal.

Maar dan vraag je je nou uiteindelijk af wat voor soorten geluidsisolerende materialen er zijn. Net als warmte-isolatie zijn er tientallen verschillende geluid isolatiematerialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlokkenplatne, rigider, vloerplaten, geluidsabsorptie platen met noppenstructuur. Maar zo zijn er ook  bijvoorbeeld geluiddempers voor kasten, rubbertegeldragers, tapijttegels, karpetten, vloerkleden, randstroken, en diverse ondervloeren zoals laminaat en PVC-vloeren, glaswol en steenwol.

Nu heb je veel verschillende soorten isolatiematerialen voorbij zien komen. Kom je er zelf alsnog niet helemaal uit wat voor isolatiemateriaal jij in huis kan nemen dan kan je het altijd bij een professional navragen. Dan weet je zeker dat je een goede investering doet.