Wat gaat een makelaar kosten?

Wat gaat een makelaar kosten? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen op het moment dat jij besluit om je huis te verkopen. Je wilt immers vooraf graag weten welk kostenplaatje daar bij komt kijken. Natuurlijk levert de verkoop ook genoeg op, maar voor een goed beeld van wat je er van overhoudt, moet je wel weten wat de makelaar kosten zullen zijn. Nu is het zo dat deze per makelaardij sterk kunnen verschillen. Net als de diensten die geleverd worden en de kwaliteit die het kantoor biedt. Hoewel het dus goed is om naar het kostenplaatje te kijken, moet je je daar ook weer niet blind op staren.

Belang van makelaar kosten vergelijken

Mensen verkeren soms in de vooronderstelling dat er geen grote verschillen zitten in de makelaar kosten die verschillende kantoren in rekening brengen. Dat is echt een grote misvatting, de totaalkosten kunnen namelijk flink uiteen lopen. Soms kan er een verschil van wel 40% zijn in het totale kostenplaatje! Het spreekt voor zich dat het dus echt de moeite loont om vooraf goed te gaan vergelijken. Maar, zoals gezegd, moet je daarbij dan niet alleen maar naar de totale makelaar kosten kijken. Je moet ook kijken naar hoe dit kostenplaatje opgebouwd is en wat je hiervoor precies krijgt. Sommige makelaars werken bijvoorbeeld met een vast bedrag, terwijl de meesten werken met een courtage die een bepaald percentage van de verkoopsom is. Wordt er volgens die laatste methode gerekend? Kijk dan altijd goed welke verkoopsom de makelaardij verwacht, dit kan het totaalbedrag sterk bepalen. Het is daarom vaak beter om gewoon de percentages naast elkaar te leggen in plaats van de totale makelaar kosten. De verkoopwaarde kan immers sterk afwijken van wat verwacht was, helemaal met de huidige huizenmarkt. Het percentage zelf zegt dan meer dan het bedrag dat vermeld staat.

Geleverde diensten

Daarnaast is het goed om niet alleen de makelaar kosten naast elkaar te leggen, maar ook te vergelijken wat je voor dit bedrag krijgt. Bij sommige makelaarskantoren krijg je namelijk een all-in pakket voor dit tarief, zij regelen dan echt alles voor jou. Andere kantoren verwachten dat jij zelf bepaalde zaken afhandelt, zoals:

  • het zorgdragen voor geschikte foto’s voor de advertentie
  • het rondleiden van potentiële kopers
  • het voeren van de onderhandelingen met kopers

Door veel zelf te doen, kun je het kostenplaatje vaak laag houden. Maar dan moet je hier wel voor open staan. Ben jij zelf bijvoorbeeld helemaal niet goed in onderhandelen, dan kun je dit beter aan de makelaardij overlaten en dan maar iets meer makelaar kosten betalen. Als zij goed onderhandelen en er een flink hogere prijs uit weten te slepen, dan weegt dat immers wel tegen de iets hogere totaalkosten op. Zo is het dus altijd een persoonlijke afweging: wat past het best bij jou, hoeveel wil je zelf doen en wat wil je aan het makelaarskantoor overlaten? Weet je dat? Dan kun je makelaar kosten gaan vergelijken! Dit kun je het beste doen door via verkoopmakelaaroffertes.nl gratis en vrijblijvend offertes van makelaarskantoren bij jou uit de buurt aan te vragen!