Verschillende soorten machines op de bouwplaats

Op een bouwplaats zijn tal van machines aanwezig voor het zware en grove werk. Zonder deze machines is het onmogelijk om zware producten te tillen en te verplaatsen maar ook om te slopen en te graven. Er zijn een aantal verschillende soorten machines met hun eigen functie op de bouwplaats. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende.

Graafmachine 

De graafmachine is, zoals de naam het al zegt, gemaakt om te kunnen graven. Daarbij kan je denken aan het graven van greppels en diepe kuilen. Ook kunnen graafmachines zware dingen verplaatsen bijvoorbeeld bij het inladen van vrachtauto’s. Soms hebben graafmachines vier poten om stabiel genoeg te zijn tijdens het werk. Door goed uitgeharde tandwielen, ook wel de sprocket, werkt de graafmachine goed en blijft slijtage voor een langere tijd uit. De grootste graafmachines kunnen wel 90 meter hoog zijn. De graafmachine rijdt meestal op rupsbanden.

Bulldozer

Een bulldozer is een grondschuiver met een blad aan de voorkant. Het is als het ware een krachtige tractor die zware hoeveelheden zand kan schuiven. Daarbij wordt de bulldozer ook gebruikt voor het graven van kanalen en ophogen van dijken. Doordat de bulldozer geen normale voorwielen en achterwielen heeft maar rupsbanden kan de machine op tal van terreinen rijden dankzij de goede grip. 

Kraan

Een kraan, ook wel hijskraan, wordt gebruikt op de bouwplaats om zware objecten te verplaatsen, hoog op te hijsen of te laten zakken. Het is een hoge ijzeren toren met veel kabels en katrollen. Een hijskraan heeft geen wielen en kan dan ook niet gemakkelijk worden verplaatst. De machine heeft dan ook een vaste plek op de grond. De kraan staat dan ook op een tactische plek. Ook kan de kraan op een rijdend voertuig worden geplaatst of zelfs op een vrachtschip. Hier worden ook de grootste kranen geplaatst.