Op deze momenten komt een rvs-ketting goed van pas

Als iemand die graag in de techniek werkt, zou je graag alle kennis willen hebben om zoveel mogelijk projecten te maken. Maar helaas missen sommige mensen nog wat kennis. En dat maakt niet uit, want het is aardig wat theorie en praktijk. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je een RVS-ketting moet gebruiken, terwijl je die wel nodig hebt, kan dat vervelend zijn. Om die reden vertel ik je op welke momenten een RVS-ketting van pas kan komen.

Hoe wordt een rvs-ketting gemaakt?

De letters ‘’RVS’’ staan voor roestvrij staal. Het eerst rvs dat gegoten werd, gebeurde in 1913. Dat kwam zo, vanwege onderzoek voor de wapenindustrie. De rvs-kettingen zijn kettingen die vaak voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De manier waarop een rvs-ketting gemaakt wordt, verschilt heel erg van de manier waarop de meeste stalen kettingen gemaakt worden. Dat is omdat het materiaal geen koolstof bezit of waar het echt heel weinig aanwezig is). 

Dat betekent dat bijvoorbeeld platen, pennen en bussen, niet gehard kunnen worden. De normale manier van het verwarmen van de kettingonderdelen die in de ovens plaats vinden, gebeurt niet. Een voordeel die het ontbreken van koolstof heeft, is dat het net gaat roesten. Er zijn wel andere manieren om rvs-kettingen te harden, maar die worden over het algemeen niet veel gebruikt.

Het gebruik

De rvs-kettingen worden niet alleen in de techniek gebruikt. Dit materiaal is momenteel een populaire trend in de mode als het gaat om sieraden. Er zijn een heleboel verschillende soorten roestvrij staal, maar voor sieraden wordt er meestal de 316L kwaliteit gebruikt om de sieraden te maken. Het wordt vaak gebruikt omdat het makkelijke te bewerken is, vanwege de koolstof gehalte.

Rvs betekent roestvrij staal, maar deze term wordt liever niet gebruikt in de metaalkunde, want rv kan wel gaan roesten. Er zijn twee manieren waarop de rvs kan verroesten. Doormiddel van de aanwezigheid van chlorides (dit is meestal te vinden bij zwembaden). Het kan ook roesten door de verontreiniging van het materiaal door de gewone stalen.

Het materiaal 1.4122 wordt vaak gebruikt voor de pennen van de ketting, want dit soort RVS is wel hardbaar, maar die corrosie bestendigheid is lager. Je kunt rvs heel goed gebruiken als je bezig bent met een project en je wilt er iets aan toevoegen waardoor het niet of niet snel roest.

RVS-ketting kopen

De rvs-kettingen kun je voornamelijk kopen bij de verschillende bouwmarkten. Als je graag sieraden wilt van rvs, dan kun je naar een juwelier gaan.

De prijzen van de rvs-kettingen kunnen wat verschillen. Dat komt omdat er onderling nog verschillen zijn tussen de kwaliteit en de materialen. Er zijn ook wat goedkopere rvs-kettingen, maar die zijn wat van een lagere kwaliteit. Die worden meestal geproduceerd in Azië en voldoen soms niet aan de normen van rvs. De prijs van de ketting hangt ook af aan de maten van de kettingen. Je kunt er bijvoorbeeld al een kopen van €4,95, maar je kunt er ook een kopen voor ongeveer €400. Dat is flink een verschil, dus kijk eerst goed welke je precies nodig hebt.

Bron: https://www.bevestigingsmateriaal.nl/