Kelderlekken: Wat ze veroorzaakt en hoe ze te voorkomen
Een lekkende kelder kan een groot probleem zijn voor huiseigenaren. Niet alleen veroorzaken lekkages schade aan de structuur van je huis, maar ze zorgen er ook voor dat er water in je huis komt en creëren een omgeving die bevorderlijk is voor schimmelgroei. Maar wat veroorzaakt kelderlekken? Hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn van het binnendringen van water in een kelder, is het begrijpen van de meest voorkomende oorzaken de eerste stap naar het voorkomen ervan.
Verstopte goten en regenpijpen
Dakgoten en regenpijpen spelen een cruciale rol om ervoor te zorgen dat regenwater wegblijft van de fundering van je huis. Als deze systemen verstopt raken of verkeerd geïnstalleerd zijn, kan het water nergens anders heen dan naar de grond rond je funderingsmuren. Na verloop van tijd leidt dit tot een verhoogde hydrostatische druk op die muren, wat ons naar ons volgende punt brengt.
Verhoogde hydrostatische druk
Als er te veel water rond de buitenkant van je funderingsmuren staat, ontstaat er hydrostatische druk. Deze druk baant zich een weg door eventuele scheuren of zwakke plekken in je funderingsmuren en dringt uiteindelijk je kelder binnen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goede drainagesystemen rond je huis hebt geïnstalleerd die het water wegleiden van je funderingsmuren. Bovendien kun je waterdichtingsproducten zoals afdichtmiddelen rechtstreeks op de binnenkant van je funderingsmuren aanbrengen voor extra bescherming tegen hydrostatische druk-gerelateerde kelderlekken.
Condensatie
Condensatie is een andere veel voorkomende oorzaak van kelderlekken. Tijdens warme zomermaanden kan warme lucht in je kelder condenseren als het in contact komt met koudere oppervlakken zoals ongeïsoleerde leidingen of buizen. Deze condensatie kan dan op vloeren of andere oppervlakken druppelen, wat leidt tot vochtophoping en mogelijke schimmelgroei als er niet snel genoeg iets aan gedaan wordt. Om condensatie-gerelateerde kelderlekken te voorkomen moet je ervoor zorgen dat alle leidingen en buizen in je kelder goed geïsoleerd zijn en dat er voldoende ventilatie in de ruimte is. Bovendien zijn ontvochtigers een goede manier om het vochtgehalte tijdens vochtige maanden onder controle te houden, zodat condensatie geen probleem wordt!
Conclusie
Kelderlekkages kunnen een grote kopzorg zijn voor huiseigenaren als ze te lang ongecontroleerd blijven – maar als je begrijpt hoe ze ontstaan dan kun je nu maatregelen nemen om ze te voorkomen voordat ze beginnen! Verstopte goten en regenpijpen, verhoogde hydrostatische druk op funderingsmuren door slechte drainage aan de buitenkant van het huis, en condensatie veroorzaakt door niet-geïsoleerde leidingen/buizen of onvoldoende ventilatie zijn allemaal veel voorkomende oorzaken van kelderlekken; neem nu maatregelen zoals het installeren van waterdicht makende producten of ontvochtigers waar nodig en je zou in staat moeten zijn om potentiële lekkageproblemen op afstand te houden! Mocht je er toch niet uit komen, neem dan een kijkje op kelderwaterdicht nl voor professionele hulp.
Bron: kelderwaterdicht.nl