Hottubs: heerlijk genieten!

Wat is een hottub eigenlijk? Als je het letterlijk vertaalt, betekent het ‘warm bad’ en dat is het ook. Het is een buitenbad dat met een interne of externe houtkachel wordt opgestookt naar gemiddeld 37,5 graden Celsius. De meeste hottubs hebben een ronde vorm en zijn gemaakt van hout. In Scandinavië is de hottub een echte traditie geworden. Hier in Europa worden ze ook steeds populairder. Een hottub is een geweldige manier om te ontspannen. Zo hebben veel mensen een hottub aangeschaft vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt voor de gezondheid.

Hottub goed voor de gezondheid

Ten eerste kan het voor een verbetering van je slaap zorgen. Wanneer je in een hottub zit, verhoogt uiteraard je lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je sneller in slaap zult vallen en minder last hebt van verstoringen. Daarnaast zorgt een hottub voor minder stress. We weten allemaal dat het warme water een relaxt gevoel geeft. Het is dus een goede vorm van ontspanning. Ook zul je minder snel last hebben van gewrichtspijn. De warmte heeft een positief effect op de bloedsomloop en ontspant verkrampte spieren. De watertemperatuur in de hottub zorgt er ook voor dat je bloeddruk zal gaan zakken en voor meer zuurstof naar de huid toe. Je krijgt er dus een gezondere en glanzende huid van.

Waar moet ik wel op letten?

De aanbevolen temperatuur van een hottub is 37,5 graden, wat dus gelijk is aan de temperatuur van het menselijk lichaam. De warmte stimuleert de bloedsomloop, waardoor de stofwisseling toeneemt. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen hierdoor beter in de cellen komen. Ook versnelt de afvoer van afvalstoffen. Het is dus belangrijk om na zo een warm bad voldoende water te drinken. Ze afgescheiden stoffen kunnen dan het lichaam verlaten. Je moet genoeg drinken, anders kan je last krijgen van hoofd- en/of nekpijn. Bij een hottub buiten en wat frisser weer is het handig om je hoofd te bedekken met bijvoorbeeld een handdoek. Dit is goed, omdat er veel warmte via het hoofd verdampt.