Hoe wordt een brandkast getest?

brandkast

Ben je opzoek naar een brandkast om thuis neer te zetten of juist voor zakelijk gebruik? Dan is het natuurlijk erg belangrijk dat deze kluis goed brandwerend is. In andere blogs hebben we al aandacht besteed aan de mate van brandwerendheid van een brandkast, maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over hoe de brandwerendheid van een brandkast daadwerkelijk wordt getest.

Er zijn namelijk verschillende testen die worden uitgevoerd op brandkasten, voordat ze zichzelf daadwerkelijk brandwerend mogen noemen.

brandkast

De brand-duurtest

De brand-duurtest (fire endurence test) wordt gebruikt om te testen hoe lang de brand tegen vuur kan. Een zeer ernstige brand wordt nagebootst en de kluis wordt aan deze zware omstandigheden blootgesteld. Eerst wordt de brandkast aan de binnenkant voorzien van temperatuurmeters aangezien de binnentemperatuur van de kluis niet te hoog mag oplopen. In de tweede fase wordt de brandkast in het vuur gezet waarbij de inwendige temperatuur van de kluis onder de 177°C moet blijven terwijl de buitentemperatuur rond tussen de 850°C en 1100°C ligt door het vuur. Nadat de kluis uit de oven komt wordt de inhoud getest op bruikbaarheid.

De brand-valtest

Tijdens de brand-valtest (fire shock test) wordt de brandkast getest op de sterkte tijdens een val. Dit is belangrijk omdat een gebouw dat in brand staat nog wel eens in kan storen omdat het (deels) van hout gemaakt is. In de eerste fase wordt de brandkast weer voorzien van thermometers aan de binnenzijde. Nadat de kluis wordt blootgesteld aan een temperatuur van 1000°C wordt de brandkast uit de oven geholpen en opgehesen naar een hoogte van 4 tot 9 meter. De kluis wordt nu ten val gebracht op een berg puin. Hierna wordt de kluis direct terug geplaatst en weer blootgesteld tot hete temperaturen voor 30 minuten. De inwendige temperatuur van de brandkast moet na een val ook nog onder de 177°C blijven. Nadat de kluis is afgekoeld wordt de inhoud weer getest op bruikbaarheid.