De voor- en nadelen van een monoblock airco

De monoblock airco wint het steeds meer aan populariteit, dat is ook niet gek want de zomers worden steeds warmer maar een vaste airco is vaak nog best duur. Een monoblock airco is een airco welke zonder buitenunit geplaatst wordt, hierdoor is deze een stuk goedkoper in de aanschaf. Naast de goedkopere kosten biedt het ook een aantal andere voordelen, deze gaan we even bespreken. 

De voordelen van een monoblock airco

Bij een airco zonder buitenunit wordt de warmte afgevoerd door de muur, net als een split-unit airco is het dus een vast systeem. Toch wordt de warmte op een andere manier afgevoerd, eigenlijk hetzelfde als bij een mobiele airco. Hieronder zullen we wat meer voordelen van een monoblock airco uitleggen. 

Geen buitenunit

Een van de grootste voordelen van de monoblock airco is al een aantal keren genoemd, dat is namelijk dat deze geen buitenunit heeft. Dit scheelt veel in de kosten, geeft meer mogelijkheden wat betreft installatie en biedt meer kansen voor verschillende ruimtes. 

Eenvoudige installatie

Doordat er maar één unit is, is de installatie een stuk eenvoudiger. Bij een monoblock airco kan deze installatie zelfs zelf uitgevoerd worden. 

Minder ruimte

Naast dat er bij een monoblock airco maar één unit geplaatst wordt is deze unit ook een stuk kleiner. Deze unit hoeft ook niet meer aan de buitenmuur of op het dak geplaatst te worden waardoor er veel meer mogelijkheden zijn om het apparaat te installeren. 

Goedkoper

De prijs van een monoblock airco is een stuk aantrekkelijker dan de prijs van een vaste airco. Naast dat de aanschafprijs een stuk goedkoper is, zijn ook de installatiekosten een stuk goedkoper omdat er bij een vaste airco een erkend STEK-monteur aan te pas moet komen. Bij een monoblock airco hoeft dat niet. 

Energiezuinig

Een monoblock airco verbruikt een stuk minder energie dan een mobiele airco, hierdoor zal je niet alleen kosten besparen in de aanschaf maar ook op je energierekening. 

Verwarmen

Naast dat je je woning kan koelen is het ook mogelijk om je woning te verwarmen door middel van de airco. 

De nadelen van een monoblock airco

Zoals je zojuist hebt kunnen lezen biedt een monoblock airco enorm veel voordelen, toch zitten er ook nog een aantal nadelen aan een monoblock airco. Deze zullen we hieronder benoemen zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken in het type airco. 

Geluid

Bij een split-unit airco maakt de buitenunit voornamelijk geluid, doordat deze niet in de woning zit heb je hier nauwelijks last van. Bij een monoblock airco zitten alle onderdelen verwerkt in één unit die in de kamer geïnstalleerd is. Hierdoor zul je meer geluid van deze airco ervaren, toch is een monoblock airco in tegenstelling tot een mobiele airco wel nog een stuk stiller. 

Minder handig voor grote ruimtes

De werking van een monoblock airco is in grotere ruimtes wat minder effectief, dit komt doordat er gewerkt wordt vanuit één unit. Wanneer je een airco zoekt voor een gemiddelde grootte kamer is een monoblock airco een prima keuze. 

Plaatsen op een buitenmuur

De monoblock airco moet altijd op een buitenmuur in de kamer geplaatst worden, dit omdat de lucht via de muur naar buiten geblazen dient te worden. Het plaatsen op de buitenmuur is helaas niet voor iedere ruimte haalbaar waardoor daar een afweging in gemaakt moet worden. 

Afweging van de voor- en nadelen

Uiteindelijk zijn je wensen en voorkeuren de meest bepalende factoren in het kiezen van een airco. Hierbij is het goed om te kijken wat er überhaupt mogelijk is in de ruimte waar je een airco wil plaatsen. Past daar bijvoorbeeld geen monoblock airco? Ondanks de vele voordelen die het met zich meebrengt zal dit dan geen mogelijkheid zijn voor jou. Past dit wel, overweeg dan goed de voor- en nadelen om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen. 

Voor- en nadelen afwegen

Welke airco je kiest, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Het belangrijkste is om eerst te kijken of het überhaupt mogelijk is om in de gewenste ruimte een monoblock airco te plaatsen? Zo niet, dan heb je jouw antwoord. Kan dit wel? Weeg de voor- en nadelen van een airco zonder buitenunit dan goed tegen elkaar af om tot een juiste keuze te komen.