Beste tips voor beginnende tuinliefhebbers

Veel mensen willen graag iets bijzonders maken van hun tuin. Of je nu een kleine of grote tuin hebt, het is altijd mogelijk om hier iets leuks mee te doen. Maar als je niet zoveel van tuinieren weet, is de vraag natuurlijk, waar moet ik beginnen. Een liefde voor tuinieren begint vaak klein en het is dan ook niet nodig om meteen een gigantische tuin te gaan bijhouden. In dit artikel bespreken we een aantal van de beste tips voor beginnende tuinliefhebbers.

Maak plek vrij in de tuin

Wanneer je planten en bloemen in de tuin wilt gaan plaatsen is de eerste stap natuurlijk plek vrijmaken in de tuin. Afhankelijk van hoe groot je tuin is kun je een paar vierkante meter uitzoeken om daar je eerste bloemen en planten te plaatsen. Je kunt op deze manier met een kleine plek beginnen zodat het ook makkelijker is om deze vierkante meters vol planten en bloemen bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om specifieke bloemsoorten te planten maar als beginnende tuinliefhebber is het vaak gemakkelijker om gewoon een mix van plantenzaden te strooien en te kijken wat er groeit. Als je niet zoveel plek hebt of echt klein wilt beginnen kun je ook kiezen voor een houten plantenbak.

Hoeveel water geven

Een van de belangrijkste aspecten van tuinieren is natuurlijk ervoor zorgen dat de planten genoeg water hebben. Als je planten of zaden koopt staat er vaak op de labels hoeveel water de planten graag willen. Het is geen goed idee om je planten teveel en te vaak water te geven. Je kunt je planten het best water geven in de ochtend of laat in de avond. Let er ook op dat je de grond rondom de wortels water geeft en niet de bladeren.

Begin een moestuintje

Veel beginnende tuinliefhebbers willen niet alleen planten en bloemen in de tuin maar denken er ook over na om een moestuintje te beginnen. Vaak maken deze mensen zich zorgen dat ene moestuintje erg ingewikkeld is maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn sommige groenten die ontzettend makkelijk groeien en dus ideaal zijn voor beginners. Radijsjes bijvoorbeeld. Je plant radijsjes waar je wilt dat ze groeien en een maand later kun je oogsten. Ook tomaatjes zijn heel erg makkelijk en goed te planten in de plantenbakken waar we het over gehad hebben. Het is beter om geen sla, broccoli of aubergines te planten want deze zijn moelijker te groeien en te oogsten voor beginners.