Alles wat je moet weten over een constructieberekening dakopbouw

kunststof dakkapel

Het is tegenwoordig op meerdere manieren mogelijk om je woning uit te breiden. Je kan er als eigenaar bijvoorbeeld voor kiezen om een aanbouw te laten realiseren, maar ook een zogenaamde dakopbouw behoort tot de mogelijkheden. In dit laatste geval wordt er een uitbreiding aan je huis gerealiseerd in de hoogte. Dit is een vrij aanzienlijke ingreep. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden bijzondere aandacht dient uit te gaan naar de stabiliteit van het pand. Omwille van deze reden is een constructieberekening dakopbouw laten uitvoeren niet alleen sterk aan te raden, maar zelfs wettelijk verplicht. Wil jij hier nu graag meer over ontdekken? Dan dien je absoluut verder te blijven lezen. Zo kom je met zekerheid alles te weten wat je moet weten over het laten opmaken van zo’n constructieberekening voor je dakopbouw.

Wat maakt de keuze voor een dakopbouw zo interessant?

Het komt vandaag de dag ontzettend vaak voor dat mensen de keuze maken om een kleinere woning te kopen. Op die manier willen ze proberen om de investering die ze moeten doen binnen de perken te houden. In het bijzonder de breedte en diepte van de woning zijn hier het slachtoffer van. Om ervoor te zorgen dat er op een bepaald moment toch kan worden gerekend op wat meer bewoonbare oppervlakte maken heel wat mensen dan de keuze om een dakopbouw te laten realiseren. Zoals de naam reeds aangeeft wordt het dak op deze manier verhoogd waardoor er op die manier meer leefruimte wordt gecreëerd. De keuze voor een dakopbouw realiseren kan in de praktijk zeer interessant zijn, maar je moet wel rekening houden met bepaalde eisen. 

Is een constructieberekening dakopbouw verplicht?

Eén van de eisen die gelden voor het laten realiseren van een dakopbouw heeft betrekking tot het feit dat er een constructieberekening dient te worden gemaakt. Een constructieberekening dakopbouw is verplicht uit te voeren omdat er tijdens het uitvoeren van de werken mogelijks een probleem kan ontstaan met de stabiliteit van het pand. Deze impact zou er in de praktijk onder meer voor kunnen zorgen dat er scheuren ontstaan in de muren van het gebouw. Bovendien is het ook zomaar mogelijk dat de constructie kan worden aangetast waardoor er in het meest extreme geval een (gedeeltelijke) instorting kan plaatsvinden. Het laten uitvoeren van een constructieberekening is dus in de praktijk werkelijk ontzettend belangrijk. 

Hoeveel kost een constructieberekening dakopbouw laten opmaken?

Hoeveel kosten er in rekening worden gebracht voor het laten maken van een constructieberekening dakopbouw is afhankelijk van een niet onaanzienlijk aantal verschillende factoren. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat je in deze situatie voor een constructieberekening een kostprijs moet betalen welke is gelegen tussen de 150 en 500 euro. Niet alleen de grootte van de dakopbouw, maar ook de keuze van de constructeur is op dit vlak van doorslaggevend belang. Ondanks het feit dat de kosten voor deze berekening dus niet hoog uitvallen dien je er wel rekening mee te houden bij het opstellen van het vereiste budget voor de geplande verbouwing aan je woning.