5 tips voor het installeren van een buisventilator van 150mm in je badkamer

Een buisventilator met een diameter van 150mm kan een mooie toevoeging zijn aan elke badkamer. Het is een krachtig apparaat dat overtollige vochtigheid en geuren kan verwijderen. Maar het installeren van een buisventilator kan nogal een uitdaging zijn, vooral als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Om je te helpen hebben we vijf tips op een rijtje gezet die je zullen helpen bij de installatie van een buisventilator in je badkamer.

Kies een goede plaats voor de buisventilator

Een van de belangrijkste aspecten van het installeren van een buisventilator is de plaatsing ervan. Om effectief te zijn, moet de ventilator geplaatst worden op een plek waar vocht en geuren zich ophopen en een probleem vormen, zoals boven de douche of het bad. Door de ventilator hier te plaatsen kan het vocht en de geuren direct worden verwijderd. Zorg er ook voor dat de buisventilator voldoende ruimte heeft en niet te dicht bij brandbare materialen is geplaatst.

Kies een geschikt vermogen van de buisventilator

Bij het kiezen van een buisventilator is het belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. Een ventilator die te zwak is kan zijn taak niet uitvoeren en een ventilator die te krachtig is kan onnodig lawaai maken. Kies daarom een ventilator die geschikt is voor de grootte van de badkamer. Een goede vuistregel is om een kubieke meter per minuut per vierkante meter van de badkamer te hebben, dus bijvoorbeeld een badkamer van 10 vierkante meter heeft een ventilator nodig met een stroom van 100 kubieke meter per uur.

Installeer een terugslagklep

Een terugslagklep is een belangrijke toevoeging aan elke buisventilator. Het zorgt ervoor dat de luchtstroom alleen in één richting kan bewegen, namelijk naar buiten. Hierdoor krijg je geen stank of vocht terug je badkamer in. Zorg ervoor dat de terugslagklep op een goede manier geïnstalleerd is om er zeker van te zijn dat hij goed werkt.

Plaats de buisventilator op een goede manier

Zorg ervoor dat de buisventilator correct geïnstalleerd wordt. Er zijn ventilatoren die je aan het plafond kunt bevestigen en er zijn ventilatoren die je aan de muur bevestigt. Hierbij dien je goed nadenken over waar de lucht heen dient te worden afgevoerd. Houdt ook rekening met de afstanden en bochten in de buis, deze kunnen effect hebben op de afvoercapaciteit.

Onderhoud de buisventilator

Het regelmatig onderhouden van een buisventilator is belangrijk voor het behoud van de goede werking en het vermijden van eventuele storingen. Maak het apparaat regelmatig schoon, bij voorkeur minstens één keer per jaar en vervang de ventilator om de paar jaar. Zorg er ook voor dat de afvoerbuis schoon is en geen verstoppingen heeft. Vergeet niet de terugslagklep te controleren op eventuele defecten.

Conclusie 

Het installeren van een buisventilator van 150mm in je badkamer hoeft niet moeilijk te zijn, mits je weet waar je op dient te letten. Door de juiste plaats voor de ventilator te kiezen, een geschikt vermogen te kiezen en deze op de juiste manier te installeren heb je binnen een mum van tijd een perfect werkende ventilator. Vergeet ook niet om de ventilator regelmatig te onderhouden, zodat je jarenlang van je ventilator kunt genieten. Met deze vijf tips ben je klaar om aan de slag te gaan.